社總消息
社總行動
【不習慣、不妥協,決心抗爭到底!】勞工顧問委員會選舉

兩年一度既勞工顧問委員會(#勞顧會)僱員代表選舉將於11月21日舉行,今屆有27個候選人爭5個席位(全部委員共12人,詳情可參考https://www.labour.gov.hk/tc/rbo/LAB.htm)。

問:勞顧會係咩來的?

答:就係討論最低工資、標準工時、增加勞工假期與銀行假睇齊等香港既勞工法例。包括法例及國際勞工組織的公約和建議書,向勞工處處長提供意見。

 

問:現在有咩僱員代表係顧勞會呢?

答:現屆當選的5個僱員代表,分別有(資料來自眾新聞):

1)香港社工及福利人員工會主席鄧家彪(351票)

2)屬勞聯的香港倉庫運輸物流員工協會秘書長周小松(295票)

3)香港公務員總工會主席陳耀光(262票)

4)港九工團聯合總會勞工研究部主任李國強 (241票)

5)香港公務員工會聯合會總幹事梁籌庭(221票)


問:點解之前會一面倒由班保皇派勝出?

答:因為個選舉制度太唔公平,之前民主派都係杯葛的,上屆都有幾位民主派參選,但都係好難勝出的。


問:有咩唔公平?

答:勞顧會選舉係在全票制,而且係以工會為單位投票,所以上屆共有390間工會投票,鄧家彪就已經奪得351票,幾乎九成工會都投鄧家彪。300幾票就可以做票王,俾689、777少一半。


問:今屆點解又唔杯葛呢?

答:咁就可以睇下民主派支持五位候選人既《宣言》啦:

「我們今次參選不是為了席位,而是為了破除壓迫工人的不義制度,凝聚自主工會陣營的力量,合力搭建共議勞工權益的工會聯合平台,共同抗衡建制工會壟斷!」


全文請看

https://bit.ly/36ICEHJ
 

5名獨立工會參選人簡介

https://fight4lab.hk/about-us/
 

政綱

https://fight4lab.hk/manifesto/